Kerrataanpas, missä sitä oikein mennään - siinä toivossa, että tämä voisi jotakuta joskus jopa auttaa ja ihan vain purnatakseni tilannetta ;) Tässä prosessissa etenemme siis Yhdysvaltojen kautta; en ole hakenut itselleni viisumia Suomesta lähetystön kautta, vaan viisumin anoo mieheni Amerikasta käsin.

Keväällä -07 täytin täällä Suomessa kaavakkeen G-325, henkilötietokyselyn. Lähetin asianajajalle Yhdysvaltojen mittojen mukaiset passikuvat ja skannasin maistraatista tilaamani syntymätodistuksen (koska se pelkkä skannaus oli riittävä toimenpide). Kesällä reissuni aikana täytimme I-130 kaavakkeen, joka on mieheni nimissä, anomus muukalaissukulaisen puolesta ja mieheni täytti oman henkilötietolomakkeensa. Nämä lomakkeet ja avioliittotodistus toimitettiin viranomaisille ja maksettiin $335 käsittelykuluja. Paperit jätettiin vierailuni loppupuolella, jotta viranomaiset eivät vaan tulisi ajatelleeksi, että yritän valheellisesti jäädä maahan. Mutta ei hätää, kuten asianajajamme sanoi, saan viisumin varmasti seuraavaksi kesäksi.

Myöhemmin tuli viranomaisilta tieto, että minut on todettu viisumikelpoiseksi. Jäimme odottamaan, mikä olisi seuraava askel. Tammikuussa asianajaja ilmoitti, että hyvältä näyttää: pian voin varata ajan lähetystöön haastattelua varten! Jotain paperinpyörittelymaksuja tässäkin vaiheessa viranomaisille maksettiin, taisi olla n.$80? Maaliskuulla tilanne olikin mutkistunut ja papereita vaadittiin lisää.

Nyt minun tulee täyttää kaavake DS-230, joka on hakemus viisumille ja muukalaisen rekisteröinnille. Samaan aikaan mieheni täyttää kaavakkeen I-134, jossa hän selvittää rahallisen tilanteensa ja sitoutuu "sponsoroimaan" minua, jotta minusta ei tule elätettävää sikäläiselle yhteiskunnalle. Oman hakemukseni liitteeksi tilasin Hämeenlinnasta Oikeusrekisterikeskuksesta rikosrekisteriotteen ja maistraatista virkatodistuksen. Jälleen pitäisi käydä myös kuvattavana (minne lienee edelliset kuvat kadonneet?), mutta pitää ottaa mitat itse mukaan. Suomalaisen standardin mukainen passikuva ei käy, vaan mitat ovat täysin erilaiset - ulkomittojen lisäksi on tärkeää, kuinka suurena kasvot näkyvät kuvassa yms. Valitettavasti kaikki kuvaajat eivät tiedä noita vaatimuksia ja oikeanlaisen kuvan saaminen voi olla turhauttavaa.

Tässä linkkivinkki, jos haluat tutustua itsenäisesti anomusviidakkoon:
Yhdysvaltojen hallinnon sivut, vierailijoille