Tänään oli tarkoituksena käväistä kokeilemassa, miten kirjallinen koe mahtaisi sujua. Tammikuulla mies oli tuonut minulle jo lappusen, jossa selitettiin mukaan otettavat pakolliset paperit. Paperit on jaettu neljään eri luokkaan: kolmesta ensimmäisestä luokasta täytyy olla vain yksi annetuista vaihtoehdoista, viimeisestä luokasta täytyi olla kaksi paperia. Tähän meinasi sitten kortin hankinta tyssätä, aika painavin sanoin mies jututti virkailijaa, jotta sain korttianomuksen jätettyä ja kirjallisen kokeen tehdä.


Ensimmäisen luokan paperi oli sosiaaliturvakortti - ei ongelmaa. Toisessa luokassa Green card, ok tuokin sarake. Kolmannen luokan vaihtoehtoina oli mm. Kanadan tai toisen osavaltion ajokortti (muu ulkomainen ajokortti ei käy), amerikkalainen avioliittotodistus (meilläpä on suomalainen, vaikkakin englannin kielellä), Yhdysvaltain armeijan henkilökortti, vangin henkilökortti, amerikkalainen koulutodistus tai vuosikirja tms.; eipä minulla ole noista mitään. Onneksi vaihtoehtona oli esittää kakkosluokan papereista toinenkin, muuten ei olisi hommasta tullut mitään. Kävipä vaan niin hassusti, että passi kävi todistukseksi vain viisumin ja viisumivapautuskaavakkeen kanssa?! Aika jännät paikat oli ja kauan saatiin odottaa, kun virkailijat löivät viisaat päänsä yhteen ja miettivät saanko anomusta jättää "vajailla" henkilöllisyystodistuksilla.

Neljäs ryhmä oli kaksi viralliselta taholta tullutta kirjettä/laskua, jotka todistaisivat minun osoitteeni paikkansapitävyyden. Eipä minulla sellaisiakaan ollut, mutta siihen kävi myös perheenjäsenelle saapuneet vastaavat paperit, jos pystyi hyväksyttävästi todistamaan sukulaisuussuhteen - tähän kävi suomalainen avioliittotodistus.

Olin jo tässä vaiheessa valmis lyömään hanskat tiskiin, meni hermot. Odottelun jälkeen virkailija tuli takaisin, ja tulosti minulle kirjallisen kokeen tehtäväksi. Edellisestä kirjallisesta olikin kulunut jo 16 vuotta! Suuren salin nurkassa oli neljä pulpettia, virallinen koealue. Neljäkymmentä monivalintakysymystä ja kymmenen liikennemerkkikysymystä. Osa kysymyksistä oli aivan mainioita: "Ajat sakeassa lumipyryssä ja kännykkäsi soi. Mitä teet?" "Ajat liikenneruuhkassa ja lapset vaativat takapenkiltä, että vaihdat radiokanavaa. Mitä teet?" Tässä mielestäni vaihtoehto "Sanot lapsille etsiväsi cd:n hansikaslokerosta" olisi ollut loistovastaus, olenhan saanut olla autokyydissä, jossa lasten viihdykkeeksi pyörii dvd matkan ajan. Kaikesta huolimatta onnistuin saamaan 100% oikein, ja nyt minulla on lompakossa väliaikainen ajolupa. Saan ajaa autoa ajokortillisen ihmisen seurassa lokakuulle. Ajokortin saan, kunhan käyn suorittamassa hyväksytysti ajokokeen. Minun lupalappuuni laitettiin leima, joka kertoo etten tarvitse 30 päivän harjoitteluaikaa, vaan saan käydä ajokokeessa ja hakemassa sen jälkeen kortin vaikka heti huomenna. Ennen ajokoetta haluan kuitenkin kokeilla autolla ajoa, täällä on muutamia liikennesääntöjä, joita Suomen liikenteessä ei tunneta.

Lopuksi päivän piristys: Maanantain Dancing with the Stars -ohjelman yhteistanssi 60-luvun tyyliin.

Lisays: YouTube-linkki poistettu, koska se ei enaa toiminut.