Eilen Leslien avustuksella haettiin Kultu Kimallus kotiin (minun autoni). Kolmas henkilö tarvittiin mukaan, koska saan ajaa autoa vain aikuisen seurassa :D. Ensimmäistä kertaa ajoin miehen ollessa apukuskin paikalla, ja voin sanoa, että onneksi ajoharjoittelua teen lähinnä Leslien kanssa - meni hermot!

Täällä Amerikan maalla on muutamia hassuja juttuja autoihin liittyen.

1. Rekisterikilpi on "henkilökohtainen". Kun ostimme auton, myyjä otti autosta kilven itselleen laittaakseen sen uuteen autoonsa. Kilvettömällä autolla ei saa ajaa kuin tässä meidän tapauksessa kotiin ostopaikasta. Tänään sitten Secretary of Staten luo (sama paikka, missä kirjallisen kävin suorittamassa) vaihtamaan auton omistus minun nimiini ja tilaamaan rekisterikilpi. Miehellä on omassa autossaan omavalintainen teksti kilvessä, joten tietenkin minun piti saada oma kilpi myös. Jo muutamien vuosien ajan olen mainostanut, että autossani tulee olemaan NESTORI -kilpi, mutta itserakkaasti oma nimi alkoi houkuttaa auton vihdoin ollessa kotipihassa. Facebookin kautta sain ystäviltä hetkeksi muitakin vaihtoehtoja mietittäväksi, mutta näköjään sen verran itserakas ja omahyväinen olen, että postilaatikkoon odotan saapuvaksi HANNA -rekisterikilpeä. Täällä linkissä voi käydä leikkimässä ja kokeilemassa eri vaihtoehtoja. Rekisterikilpi täytyy olla vain auton peräpäässä. Edessä rekkarin tilalla minulla on samankokoinen laatta, joka on Suomen lippu ja sivussa lukee Finland. Taakse tulevan kilven kehyksessä lukee ylhäällä Caution! ja alhaalla Finnish driver; laitan kuvan jahka tuo tilaamani lätkä tulee.

Rekisterikilpi tulee uusia vuosittain syntymäpäivän tienoilla, yli tuon maagisen päivän ei saa mennä kuin poikkeustapauksissa. Kyseessä tietenkin maksullinen huvi. Kilvessä on näkyvissä vuositarra uusimiskuukauden kera, jotta vanhentuneella kilvellä ei pääse ajelemaan.

2. Autoja ei tarvitse katsastaa, eli tien päällä liikkuu jos jonkinlaista hajoamispisteessä olevaa kotteroa (niiden prameiden, mahtipontisten bensahirmujen joukossa). Tämä minun Escort farmarini on kuitenkin hyväkuntoinen ja päällepäinkin siistin näköinen.

3. Kuramatot täytyy autoihin hankkia itse? En ole tästä varma, mutta autokaupassakin, kun koeajoimme ja kävimme potkimassa muutaman kaaran renkaita, yhdessäkään autossa ei ollut kuramattoja jalkatiloissa. Hienoa sitten sateella ja kuralla laittaa mutaiset kenkänsä sille kokolattiamaton tyyppiselle kankaalle!

4. Vakuutukset saattavat olla ihan sikahintaisia, kannattaa kilpailuttaa! Mies maksoi edelliseen vakuutusyhtiöön $128/kk tuosta vanhasta Fordin lava-auton rämästä, ja vakuutus oli niukin peruspaketti, ei todellakaan mikään kasko. Nyt sitten yhtiön vaihdon myötä kahden auton vakuutukset maksavat yhteensä $120/kk.

5. Autovero maksetaan auton oston yhteydessä, 6% auton ostohinnasta - muuten autoveroa ei kerätä. Käytetty auto, joka vaihtaa omistajaa usein, tuottaa joka myyntikerralla tuon 6% ostohinnasta (osa?)valtion kassaan.

Bensan hinta on nousussa, kuten ilmeisesti Suomessakin? Näillä hinnoilla en kuitenkaan vielä valita kuinka kallista ajaminen on, Suomessa auton tankkaaminen on vielä sen verran tuoreessa muistissa. Hinta on tällä hetkellä n. $2.25 gallonalta (3,78l).

****

Kummitädille tätäkin kautta suuret kiitokset, paketti tuli perille. Salmiakki on maistunut ja päälle täysxylitol-purkkaa niin pysyy hammaspeikot poissa :) .