Kuinka ollakaan, kun meikalainen paasee vihdoin koulumaailmaan, koulun tunnus ei ole suinkaan villihevonen tai tiikeri; eihei, olen roteva ja ylpea siita .  Valitettavasti ajatukseni taustalla oleva sanaleikki ei kaanny suomeksi yhta napparasti. Koulun tunnuksena on siis husky (sopii koiraihmiselle kuin nena paahan),  ja en edes muista, kuinka usein olen tanaan kuullut kasitteen "husky pride" - mutta englannin kielessa sanalla husky on myos tuo toinen merkitys (ja sopiihan sekin meikalaiselle kuin nena paahan, mita sita valittamaan).

 Vihdoin ja viimein olen siis paassyt aloittamaan vapaaehtoistyon! *tuuletusta* Tanaan oli ensimmainen paiva julkisessa yksityiskoulussa. Julkinen siksi, etta koulu ei keraa vanhemmilta lukukausimaksuja, muutoin yksityiskoulu eli koulupuku (ei ole pakollinen, riittaa myos etta vaatteet ovat koulun varien ja pukeutumissaannosten mukaiset), ei bussikuljetusta jne. Koulu on piskuinen 750 oppilaan koulu, jossa alaluokilla (0-3) rinnakkaisluokkia on nelja, ylempana kolme ja kaksi rinnakkaisluokkaa luokka-asteesta riippuen. Tassa koulussa on toissa upeita ihmisia, he ottivat minut iloisin mielen vastaan, ja he miettivat, milla luokilla avustaminen olisi minulle hyodyllista jatkoani ajatellen. Sain itse esittaa toivomuksia, mita haluaisin tehda ja milla luokka-asteilla, joten aloittelen ekaluokassa, jotta voin seurata lukemaan ja kirjoittamaan opetusta englannin kielella; kuten kielista voi paatella, prosessi on hyvin erilainen.

Koululaiset ovat koulussa klo 7.45-n.15.15 eli n. 40 tuntia viikossa - ihan esikoulusta lahtien! Muistelisin, etta meilla eka-tokaluokkalaisten viikkotuntimaara on 24 ja isommilla 26? Pitaa tarkistaa, etten puhu lapia paahani kertoessani taalla suomalaisesta koulusta. Valitunteja on paivan aikana yksi, jolloin lapset ulkoilevat. Tassa koulussa ei ole ruokalaa, josta oppilaat voisivat kayda ostamassa lampiman lounaan. Suurin osa oppilaista tuo omat evaat, muutama hyodyntaa mahdollisuutta tilata lammin lounas $3/paiva hintaan (tanaan naytti olevan tacoja). Jos lapsi haluaa juoda maitoa, on vanhemmilla mahdollisuus tilata lapselleen joko tavallista tai suklaamaitoa ruokajuomaksi, maksua vastaan tietenkin. 

 Oppikirjoja ei ekaluokalla ole. Aapinen ei tanne ihan yksinkertaisesti sopisi oppikirjaksi, silla lukemaanopettelussa lapset jaetaan tasoryhmiin, ja tasoja on yhden luokka-asteen sisalla monia. Tasot ylittavat luokka-asteet, kasittaakseni esim. toisella luokalla saattaa joukossa olla viela oppilaita, jotka ovat ekaluokan jollain tasoasteella jne. Matematiikassa opettajalla on kaytossaan monistepohjia ja niihin opettajanopas. Muissakaan oppiaineissa (social studies, science, musiikki, espanja ja atk) ei ole kirjoja.

Tanaan olin siis seuraamassa opetusta neljassa ekaluokassa, painoalueena lukemaan opetus, mutta koska olin koulussa koko paivan, joukkoon mahtui myos matematiikka, musiikkia ja kalenterituokio. Jokaisessa luokassa paasin myos aaneen, silla esittelin itseni ja kerroin miksi olen heidan tunneillaan seka vastailin oppilaiden kysymyksiin. Toki oppilaat ovat hyvin tottuneita vapaaehtoisiin, silla vanhemmat ovat aktiivisesti lasna koulupaivan toiminnassa ja retkilla. Jokaisen "ulkopuolisen" aikuisen taytyy saapuessaan kirjoittautua sisaan koulun toimistossa ja pois lahtiessaan merkita lahtoaikansa samaiseen kansioon. Kaikilla taytyy olla vaatteisiin kiinnitettyna "Vierailja" tai "Vapaaehtoinen" -merkki, opettajilla ja henkilokunnalla on samanlaiset latkat avainnauhassa roikkumassa, mutta heidan omansa on nimella ja kuvalla varustettu. Koko paivan olen koettanut totutella olemaan rouva se-ja-se, ja talon aikuisetkin tunnen samalla tavoin sukunimelta. Huvittavaa, kun aikuisten keskenkin jutellessa puhutaan Mrs. Smith ja Ms. Doe - millas siina sitten opit muistamaan kenenkaan etunimea?   

Aivot kay viela ihan ylikierroksilla, ja opettaja-juttuja voisin kirjoittaa tahan ummet ja lammet mutta se ei ehka kaikkia kiinnosta ihan niin hirmuisesti kuin itseani. Jatetaan siis talta kertaa tahan, ja jatkan lisaa jonkin toisen vapaaehtoispaivan paatteeksi. Kayn jatkossa tuolla koulussa kahtena paivana viikossa kokopaivaisena vapaaehtoisena. Jos haluatte tietaa jotakin erityista, jattakaakysymys kommenttina ja koetan vastata tietojeni mukaan (talla hetkella ei ihan hirmuisesti viela tietoa, mutta kaikenlaista pienta uutta itselle jo heti ekan paivan jalkeen).