Amerikassahan ei tätä suurta suomalaista juhlaa vietetä, sillä aurinko laskee iltaisin ja yötöntä yötä ei ole. Tosin jos satut kuulumaan suureen suomalaisperäiseen salaseuraan, pääset osalliseksi näistä omituisista perinnetapahtumista.

Wixomissa toimii FinnCamp eli virallisemmin the Detroit Finnish Co-Operative Summer Camp Association, johon kuuluakseen täytyy olla suomalaista syntyperää. Tilukset tuo yhdistys osti ja alueelle leirin pystytti jo vuonna 1925, ja edelleen tänä päivänä toiminta on aktiivista. Viime juhannuksena pääsimme tuonne vieraiksi tutustumaan paikkoihin ja toimintaan, sillä tarkoituksena olisi liittyä jäseneksi, kunhan nyt tuo muutto saadaan ensin selväksi.

(Kirjoittelen tätä vanhempieni koneelta, joten minulla ei ole täällä kaikkia ottamiani valokuvia, mutta koitetaan pärjätä ilman.) Juhannusjuhlinta käynnistyi aloittamalla uusi perinne, autonäyttely. Paikalle kerääntyi jos jonkinlaista vanhaa autoa (näitä vanhojen autojen kokoontumisia tuntuu tuolla Michiganissa olevan kesäisin joka paikassa), esillä olevien autojen ei tarvinnut kuulua vain jäsenille vaan poikkeuksellisesti myös ulkopuoliset pääsivät paikan päälle. Autoja sai käydä katselemassa tai vaihtoehtoisesti osallistua muuhun toimintaan tai sitten vain vaikka oleskella oman mökin suojissa. Itse opetin Mölkkyä muutamalle lapselle heille tarkoitetussa toimipisteessä, ja tarjosin hieman Fazerin sinistä halukkaille.

Paikalla toimii ravintola "Kenttä", jossa keittiövuoroon ilmoittautuneet jäsenet kokkaavat ruokia ja myyvät niitä halukkaille. Tuo on Yläniemimaan lisäksi ainoita paikkoja, josta voi ostaa herkullisen lihapasteijan (= suomalainen perinneruoka tuolla, vaikka vastaavaa en ole ikinä Suomessa syönytkään. Sama juttu mojakan kanssa, tarjolla on suosittua suomalaista perinnekeittoa eli mojakkaa - ikinä kuullutkaan moisesta ennen tuohon leiriin tutustumista).

1672892.jpg

Leirialue on käsittämättömän suuri, ja se jakautuu kahden järven rannalle. Toisen järven rannalla on saunarakennus:

1672879.jpg

Juhannussauna kuului tietysti päivän ohjelmaan, ja saatiinkin naisten puolella mielenkiintoinen keskustelu aikaan suomalaisesta vs. heidän saunakulttuuristaan. Pesuhuoneen puolella herätti suurta hämminkiä, kun osuin yksiin toisen suomalaisnaisen kanssa, hänkin oli tuolla vieraana. Vaihdettiin sitten kuulumisia ja kokemuksia tietenkin suomen kielellä, ja sekös ihmisiä kummastutti. Moni tuli jälkikäteen sanomaan, että kuulosti kauniilta, vaikka siitä ei mitään ymmärtänyt tai sitten riemuissaan selittivät, että ymmärsivät puheesta osan.

Meidän lainaksi saamamme mökki oli toisella rannalla. Mökkien koko on määritelty säännöissä, mutta jokainen mökin omistaja on sisustanut mökkinsä haluamallaan tavalla, ja ulkonäkösäädöksiä ei koon lisäksi ole. Kierreltiin tuolla alueella miehen kanssa katselemassa mökkejä, ja moni kutsui meidät sisälle esitelläkseen oman mökkinsä. Tuolla tapasin myös Miss Michiganin 2005, joka esitteli oman prinsessamökkinsä meille (tästä olinkin jo ehtinyt kuulla saunassa jos jonkinlaista kommenttia :D ). Tämä ei ole suinkaan tuo missin mökki, vaan mökki, jonka saimme lainalle:

1672900.jpg

Illalla oli juhannustanssit päätalolla ja saunarannassa juhannuskokko. Kokko oli suurin koskaan näkemäni, ja rakennettu fiksusti metsän reunaan. Liekkien noustessa yhä korkeammalle ja korkeammalle otettiin jo vesiletkut esille ja kasteltiin metsän puita, jotta tuli ei lähtisi leviämään. Muusikkotrio lauleli suomenkielisiä lauluja kahden kitaran ja haitarin säestyksellä. Hanurinsoittaja innostui, kun vaakuin mukana Kulkurin valssia ja La Cumparsitaa ym. heidän repertuaarinsa kuuluvia biisejä.

1672912.jpg

1672917.jpg

Juhannustansseihin emme menneet, miehen tanssitaito on vielä legendaarisempi kuin omani. *Kyllähän sen häävalssin voi kahdessa tunnissa oppia, ihan niin kuin hiihtämäänkin kerran kokeilulla*

Tänä vuonna mies vie kaverinsa tuonne juhannusta viettämään. toiseen vuotuiseen autonäyttelyyn ja saunomaan. Saa nähdä, mitä Joel saunasta pitää! Joel on ollut hyvin helposti koukutettavissa suomalaisiin juttuihin: hän rakastaa väkevää salmiakkia ja puolukkahilloa (toki erikseen), tulisikohan saunasta jatkoa tuohon listaan?

Finncampiin voi käydä tutustumassa täällä

Päivitellään tähän parempia (?) kuvia juhannuksen jälkeen, kun olen taas kotikoneella.

Lisäys: Kuvat on nyt vaihdettu ja pari kuvaa lisätty, kun pääsin omalle koneelle.