Ei tulisi meikalaisesta kielenkaantajaa ei sitten millaan . Kyseessa on siis "Holidays Around The World" -niminen juttu, ja pidempi versio seuraa alempana:

Syyskuun loppupuolella, kun olin sijaistanut yhdella alakoululla pari kertaa, tuli opettajainhuoneessa puheeksi joulun vietto eri kulttuureissa (tai siis lahinna miten suomalainen joulu poikkeaa amerikkalaisesta). Vitosluokkien opettajat sitten intoutuivat kertomaan, kuinka heilla edellisena lukuvuonna oli ollut Christmas Around The World -niminen lyhyt oppijakso, jossa lapset olivat matkustaneet eri maiden jouluihin tutustumassa. Lapsilla oli mukanaan passi, jossa oli oikein henkilotietosivu ja kaikki hienoudet; tahan passiin kirjoitettiin eri maissa (eli eri luokkahuoneissa) maassa maistettu perinteinen jouluruoka, ja jokaisessa maassa passiin sai tietenin leiman! Syyskuuta kun elettiin, ja toita oli kovin vahaisesti, aukaisin sanaisen arkkuni ja tarjouduin vapaaehtoiseksi edustamaan suomalaista joulua, jos tana lukuvuonna samanlainen tapahtuma jarjestetaan. Tehda itseani ja opetushalukkuuttani tunnetuksi tarjoutumalla vapaaehtoiseksi ja sita rataa... Niinpa viime paivat olen kovin koettanut ideoida omaa oppituntiani eli vierailua Suomeen (mina ja suuri suuni - mutta tasta nayttaisi tulevan mielettoman hauskaa!).

Talla hetkella suunnitelma on seuraava: Lapset tulevat luokkaan ja esiintyvat "joulupukille" eli minulle. Ainakin meidan suvussa on ollut tapana, etta lasten on pitanyt aina laulaa tms. joulupukille, ennen kuin he saavat lahjat. Tasta siis vitosluokan ope innostui, ja nyt kaikki oppilaat siis esiintyvat minulle hyvin lyhyesti ja saavat siita lahjan palkkioksi (ruotsalainen Anna's pipari ja Daim-suklaa - huomenna olisi Ikean reissu edessa). Taman jalkeen kerron lyhyesti suomalaisista jouluperinteista (ideoita saa jattaa kommentteihin tai laittaa sahkopostissa tulemaan). Nimea joululaulu -tehtavassa soitan cd:lta suomalaisia joululauluja ja oppilaiden taytyy kirjoittaa kappaleen englanninkielinen nimi, melodiastahan ne tunnistaa ja nopeasti, mutta suomen kieli on alyttoman viihdyttavan kuuloista takalaisten lasten korvissa - tieda sitten miksi niin.

Askarteluna oli tarkoitus ensin tehda ulkosalla lumilyhtyja, mutta taalla ei viela lunta ole. Valmisteluja on hankala tehda, jos ei tieda, onko lunta maassa vai ei, ja mitas jos lampotila laskee pakkasen puolelle (Fahrenheiteissa)? Silloin kun ei lapsia saa ulos vieda! Paadyinpa sitten vaihtamaan lumilyhdyt paperisiin punossydamiin. Itse en ole aiemmin moista saanut onnistumaan, mutta sisko on noita joskus askarrellut ja varmaan moni muukin koulussa on paassyt kokeilemaan tuota taitoa. Viime keskiviikkona sain ensi yrittamalla sydamen onnistumaan! Eli tama askartelu toteutetaan.

Viimeisena etappina Suomen vierailulla on porkkanalaatikon maistajaiset (kylla, allekirjoittanut paasee kokkaamaan...). Luokkahuoneen koristelen olkikoristeilla ja valokuvilla. Luokkien oviin oppilaat ovat tehneet upeat maita edustavat julisteet - Suomi oli aikasten hieno! Lunta ja jaata seka valoja illan pimeyteen. Ensi torstaina ja perjantaina on tuo meidan maailmanmatkailu luvassa :)

****
Kokki kolmonen esittaakin seuraavaksi taas peruskysymyksen: jos teen laatikot sunnuntaina (missahan valissa...? ), niin sailyvatko ne syomakelpoisina jaakaapissa torstaihin ja perjantaihin saakka vai pitaako sunnuntaina nakata kaikki suosista pakkaseen? Uusavuton mika uusavuton...