Tänään oli sitten se toinen kaunis kevätpäivä, yli +20C! Kotitöiden jälkeen pakkasin laukkuuni juomapullon ja kameran ja lähdin kohti keskustaa.

Ensimmäiseksi kuvattavaksi pääsi tuo koulu, johon kovasti yritän päästä vapaaehtoiseksi - ehkä sitten kesäkuulla, niin huimaa vauhtia homma etenee
1240082691_img-d41d8cd98f00b204e9800998eTuohon on polkupyörällä matkaa noin viitisen minuuttia, eli sijainti olisi ihanteellinen (osa teistä tietääkin, miten Suomessa asuin hyvä ettei työpaikan takapihalla, joten lyhyet etäisyydet on mieleisiä).

Tien varrella on laskujeni mukaan kuusi kirkkoa, tässä niistä komein1240082737_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
Tämä on nyt sitten se katollinen kirkko... ;)

Seuraavaksi tarkoituksena oli esitellä yksi paikallinen ravintola, jonka kyltti on kuulemma nähtävissä Tulilinjalla-elokuvassa. Sattuneista syistä kuva jäi tällä kertaa ottamatta.

Ydinkeskustan jälkeen matka jatkui kohti Hollyn ostosaluetta, välietappina ensin keskustan puisto, joka on yhden alueen järven rannalla - järviä täällä on muutamia.1240082836_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Koirien eläinlääkäri1240082880_img-d41d8cd98f00b204e9800998eSamassa talossa olisi koirahoitola, en ole käynyt kurkkamaassa millaiset tilat koirilla siellä olisi - ja mitä yksi hoitopäivä kustantaisi.

Kirjastossa oli tänään myynnissä kirjoja ja leivonnaisia
1240082922_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ja sitten se ostoskeskus :D Asutaan siis pienessä kaupungissa, shoppailemaan kannattaa mennä jonnekin muualle; tosin jos antiikki kiinnostaa, kaupungin historiallinen alue pääkadun toisessa päässä on täynnä antiikkiliikkeitä.

1240082955_img-d41d8cd98f00b204e9800998eFamily Dollar on edullinen sekatavarakauppa, Holly Fashion Outlet avattiin juuri (ja muodista siellä ei meikäläisen mittapuun mukaan tiedetty mitään - kumpi siis ei tiedä trendeistä mitään?) ja Holly Foods on, kuten arvata saattaa, paikallinen ruokakauppa.

1240083001_img-d41d8cd98f00b204e9800998eEdelleen samaa rakennuskompleksia: kolikkopesula, kuntosali, ruokapaikka, videovuokraamo ja lahjatavaraliike.


Tässä Hallmarkin (kortti- ja lahjatavaraliike) vetonaula
1240083040_img-d41d8cd98f00b204e9800998eEikö olekin suloisia koiranpentuja?

*
*
*
*
*

Tällaisen jos kotiin vie, voin luvata, että se nukkuu yhtä rauhallisesti kuin kuvassakin 24h vuorokaudessa. Kyseessä on siis tietenkin nukkuva lelukoira, joka hengittää aidonoloisesti paristovoimalla.

Ruokakaupan vieressä oli aivan mielettömän herkullisen tuoksuinen grillipiste, josta oli pakko ostaa itselle hieman evästä: maissintähkä ja grillikylkeä, nam! Kesän ensimmäinen ulkona grillattu ja nautittu ateria, johan oli herkkua!

****

Pieniä eroja

Eilen postissa tulla tupsahti puhelinlasku, ja se sai miettimään kaikenlaisia pieniä eroavaisuuksia Suomen ja Valtojen välillä. Tässä nyt muutamia, joita tuli mieleen:

1. Postittaminen on logiikkaa vailla. Postimaksu määräytyy kirjeen koon ja painon mukaan. Suomessa kun ykkösluokan merkillä saan lähettää kirjekuoren kokoa A4 tai A5 tiettyyn painorajaan saakka, täällä noiden lähettäminen on eri hintaista. Ja kokoluokitus menee tietenkin amerikkalaisen standardin mukaisesti eli ei hajuakaan! Kannattaa siis käydä aina postitoimiston kautta, vaikka oikealla merkillä varustetun kirjeen saisikin jättää postinjakajan napattavaksi oman pihan postilaatikkoon. Kätevä käytäntö, jota en ole voinut kovinkaan usein käyttää.

2. Videovuokraamoilla on "kotiinkuljetus". Blockbuster ja Netflix tarjoavat palvelun, jossa netin kautta listaat haluamasi dvd:t jonoksi, ja tilaamasi palvelun mukaisesti sinulle toimitetaan kotiin 1-3 levyä kerrallaan. Elokuvan katselun jälkeen levy vain palautuskuoreen ja siihen oman pihan laatikkoon. Helppoa!

3. Puhelinyhtiöt ovat kiskureita! Kaikesta veloitetaan, olitpa sitten vaikka vaan vastaanottaja. Tekstiviestin lähettäminen Suomeen maksaa minulle 25c/viesti, Suomesta tekstiviestin saaminen maksaa minulle 20c/viesti - reilua? Minun liittymässä on ostopalveluna edullisemmat ulkomaanpuhelut, 20c minuutti. Jokainen soittamani ja ulkomailta vastaanottamani puhelu vähennetään kuukausittaisesta minuuttimäärästä, tosi reilua tämäkin...

4. Pankkipalvelut kuuluvat myös reilukerhoon puhelinyhtiön kanssa. Jos teen tilisiirron Osuuspankin tililtä ulkomaiselle tilille, ja valitsen kohdan maksan kaikki käsittelykulut, OP veloittaa minun tililtäni 25e ja amerikkalainen pankki nappaa oman osuutensa siirretystä summasta. Miksi, maksoinhan minä kaikki kulut?!

5. Kermaa myydään samanlaisissa pienissä pahvipurkeissa kuin Suomessakin - täällä vaan kaikki tuntemani ihmiset ostavat kerman sijaan Cool whip -levitettä, joka on siis kuin valmiiksi vatkattua kermaa. Tuotteen löytää pakasteiden joukosta ruokakaupassa: tavallista, lightia tai suklaata. Rasia täytyy ottaa sulamaan neljä tuntia ennen käyttöä. Tämän sain karvaasti todeta eilen, kun ajattelin nauttia hieman tuoreita mansikoita kermavaahdon kera.

6. Jos Suomi on kahvin suurkuluttaja, miksi täällä kahvi myydään kilon muovisissa/metallisissa ämpäreissä? Toki sen puolenkilon pussinkin voi ostaa, mutta meillä tuo mies vetää niin uskomattomat määrät kahvia, että kilon purkki on ehdoton.

7. Lattiamoppia, jossa olisi irrotettava ja koneessa pestävä pää, ei ihan joka kaupasta löydykään. Ilmeisesti tavallinen moppi tulee ajoittain liottaa ämpärissä jossain vahvassa tökötissä tai vaikkapa etikassa. Minäpä etsin itselleni sellaisen lattiapesimen, jonka saa pestä koneessakin *kapinallinen*. Hyvin toimi, tänään juuri sillä lattiat pesin.

8. Pullopantti on pullon kokoon katsomatta 10c. Vaikka pullossa olisi panttimerkintä, kaikki liikkeet eivät ota vastaan kaikkia pulloja. Suomessa olen pantittomuudesta huolimatta palauttanut esim. tölkit liikkeeseen, täällä kone kieltäytyy ottamasta vääränlaisia vastaan (vaikka siis haluaisin vain kierrättää ihan ilman panttiakin). Pullopalautuksissa on osavaltion määrämä raja, $25/päivä henkilöä kohden. Aika kauan saa kerätä, jotta se 250 pulloa olisi palautettavana - ja sellaisia pulloja, jotka kone suostuu ottamaan vastaan.

9. Tippikulttuuri on yhä suuri kysymysmerkki. Sen osaan jo, että ravintoloissa tipataan, mutta muut palvelut aiheuttavat päänvaivaa. Ilmeisesti kampaajallakin käydessä tulee antaa tippi? Pizzakuljettajille ehdottomasti hyvät tipit ;)

10. Apteekki joka kaupassa; reseptivapaita lääkkeitä voi ostaa ruokakaupasta tai vaikkapa tuollaisesta halpahallista. Lisäksi monilla marketeilla, kuten Meijerilla, Krogerilla ja Walmartilla, on oma apteekkinsa, josta voi napata ostosten yhteydessä reseptilääkkensäkin.

11. Alkoholijuomat ovat ruokakaupoissa, ihan niitä väkevimpiä myöden. Hyllystä löytyy Finlandia-vodkaa, muttei Koskenkorvaa - tämä on pitänyt uteliaisuudesta käydä tarkistamassa.

12. Etnisen ruoan hyllystä voi hyvällä säkää löytää tuttuja tuotteita, viimeksi mukaan tarttui Kinder-patukkapaketti suolaiseen hintaan. Sattuneesta syystä Jaffa-keksipaketti, jossa oli kymmenen keksiä, jäi hyllyyn - hinnan saa arvata.

En nyt muista, mitä muita pikkujuttuja sitä aiemmin mielessä pyöri. Sitä kun alkaa muisti olla siinä kunnossa, että jopa tällaiset tyhjänpäiväiset höpinät pitää kirjoittaa paperille, jos haluaa myöhemmin muistaa, mitä mielessä oli.