Ensinnäkin, suosittelen otsikossa mainittua Michael Mooren dokumenttia kaikille - siitä saa oivaa lisäpontta amerikkalaisen elämänmenon ihmettelyyn ja mollaamiseen. Dokumentti osoittaa, kuinka turvaton maa Yhdysvallat on sairastaa, vaikka sairasvakuutuksen onkin hankkinut ja siitä hunajaa maksaa. Lisäksi kanadalaisten varustautuminen kahden viikon vierailuun rajan eteläpuolella oli aivan uskomatonta - itse en varmasti käy tuollaisia vakuutusprosesseja läpi mennessäni Ruotsiin tai Venäjälle!

Hammaslääkärikammoisena ihmisenä päätin nuorempana, etten hyödynnä opiskelijaterveydenhuollon etuja käydä poistattamassa viisaudenhampaat. Päätökseni piti (yhtä ensiapukäyntiä ja oikean ylähampaan poistoa lukuunottamatta), kunnes päivälleen kuukausi sitten olin päivystyksessä käsittämättömän kovan hammassäryn vuoksi. Tuolloin sain hieman ensiapua tilanteeseen ja ajan kesäkuulle tuon viisaudenhampaan poistoon. Tänään jouduin päivystävälle vastakkaisen puolen samojen oireiden vuoksi. Päivystävä hammaslääkäri antoi uuden ajan iltapäivälle työpäivän jälkeen, jotta poistetaan viisaudenhampaat vasemmalta puolelta. Ikinä en olisi uskonut, että käynnin jälkeen vuolaasti kiittelen hammaslääkäriä, mutta kyseessä oli aivan ihana nainen! Hän uskoi suoraan, kun sanoin, että tarvitsen edellisen kokemuksen perusteella paljon puudutetta ja puudutteen vaikutusta odotellessa jopa puhdisti muut hampaat! Ylähammas lähti nopeasti, alahammas ei niin vaivatta, mutta ihan ehjänä ja suhteellisen helposti. Kaikkien kuulemieni kauhujuttujen jälkeen en ollut uskoa, miten helppo tämä vaihe oli! (Tiedän, että karu totuus paljastuu, kun aikaa kuluu vielä pari tuntia eteenpäin...) Hän antoi tarkat hoito-ohjeet ja kävi kanssani läpi, mitä nyt saattaa tapahtua jne. Juteltiin myös amerikkalaisten hammashoidosta ja hammaslääkäreistä.

Miehelläni on työpaikan kautta sairasvakuutus, johon kuuluu hammashuolto ja kaikki muukin mahdollinen. Joulukuussa hän meni  lääkärille hammassäryn vuoksi ja  tilanne oli tuossa hampaassa paha. Hampaan poistamisen sijaan päätyivät juurihoitoon ja  uuden kruunun rakentamiseen. Kaiken piti olla kunnossa, kun mies tuli jouluksi tänne Suomeen lomalle, mutta niinpä vaan löysimme itsemme Seinäjoen  päivystävältä hammaslääkäriltä aatonaatona. Kotiin palattuaan hammaslääkärireissuja oli vielä muutama - tässä vaiheessa ehdottivat spesialistille siirtoa. Tänä päivänä hammas ei ole täysin kunnossa ja on maksanut miehelle $2000 sen lisäksi, mitä vakuutus tuosta hoidosta on lääkärille maksanut! Minun reissuni tänään maksoi 51e sekä lääkkeet 28e. Rakastan KELAa ja suomalaista sairasvakuutusjärjestelmää!

P.S. Näitä tuntemuksia voi sitten miettiä kesäkuulla uudestaan, kun menen sille suukirurgille viimeisen viisaudenhampaan poistoon. Mutta sitten on ainakin purukalusto hoidettu ennen tuonne rahastuksen luvattuun maahan lähtöä.