Aikoinaan tuli Arnoldin tahdittama Lastentarhan kytta katsottua, ja se sitten oli niin hauska ja hupaisa elokuva - kunnes siita tuli omaa arkea :D

Aitiysloman sijaisuutta on nyt takana reilu kuukauden paivat, kaksi kuukautta jaljella. Paivat ovat kaoottisia ja vievat kaiken energian tasta opettajasta, mutta tykkaan tyostani ihan taysilla! Kuukauteen on mahtunut Valentine-juhlintaa, lock down-harjoitukset (eli jos koulussa on vaaratilanne, esim. joku pipipaa aseen kanssa), tietotekniikan opiskelun aloittaminen luokan kanssa, seka nyt viimeisimpana etappina toisen vuosikolmanneksen arviointien ja todistusten tekeminen; vanhempainvartit ovat maaliskuun lopulla.

Tavallinen tyopaivani nayttaa paperilla talta:

8.20 Table talk - oppilaat tekevat minun heille osoittamia tehtavia, kun vastaanotan saapuvat oppilaat, tyhjaan heidan reissukansionsa ja keraan lounasrahat
8.45 Morning meeting - t
ervehdyslaulu, oppilaiden lasku, mysteeripussi, uuden johtajaoppilaan ja apurin valinta seka aakkoset ja sanaseinan sanat
9.05 ensimmainen erityisaine -
mulla omaa aikaa, mihin parhaaksi naen sen kayttaa
9.35 toinen erityisaine -
vaihto pitaa meikalaisen kayda suorittamassa, muuten oma aika jatkuu
10.05 Shared writing -
yhdessa kirjoitetaan johtajaoppilaan paattama lause: johtajaoppilas isolle paperille, muut harjoittelee samaa valkotauluille
10.30 Math
- joko MathMania, jolloin oppilaat pienryhmissa tekemassa erilaisia tehtavia, tai sitten koko ryhman kanssa
10.50 Writer's workshop -
lyhyt opetustuokio ja sen jalkeen oppilaat kirjoittavat omia tarinoitaan
11.15 Recess/lunch -
kaydaan lapi lounaskortit ja aloitellaan valituntia etuajassa - klo 11.30 alkaa mun lounastauko
12.15 Cool down -
yleensa videon katselua
12.45 Movement -
naita on paivan aikana useampia, cd:illa on mieleton valikoima lauluja, joiden tahtiin tanssitaan (yksi kappale kerralla)
12.50 Shared reading -
oppilaat lukevat yhdessa runoja tai kirjan
13.00 Work stations -
oppilaat kiertavat kolmella eri pisteella, yhteensa naita pisteita on n. 8 erilaista
14.25 Read aloud -
tarinatuokio
14.35 Snack -
valipala
14.50 Recess -
ylimaarainen valitunti (yleensa valitunteja on vain yksi paivassa; tyopaikkani on ainut paikka, jossa olen nahnyt taman vakituisen ylimaaraisen valitunnin kaytannon)
15.20 Goodbye gathering - loppuhopinoita ja oppilaiden jarjestaminen bussijonoihin, iltapaivakerhoon ja noudettavien oppilaiden ryhmiin
15.30 Dismissal - koulupaiva paattyy

Specials eli nuo aamupaivan erityisaineet ovat: musiikki, kuvaamataito, liikunta, espanja, kirjasto ja teknologia. Teknologia ja kirjasto ovat kerran viikossa (teknologian opetan mina, ja kirjastoreissulla minun pitaa olla mukana koko ajan), muita aineita on joko kaksi tai kolme kertaa viikossa, ja aineissa on omat opettajansa.

Kun luokkahuone on oppilaista tyhja paivan paatteksi, paasen aloittamaan seuraavan paivan valmistelut.

Work stationit eli tyopisteet pitavat sisallaan kerran viikossa joko "Keep book"in tai runon runokansioon. Oppilaat yleensa kuvittavat runon ja taydentavat kirjaan puuttuvan sanan. Lisaksi "Swirly special" on tyopiste, joka toistuu viikottain. Tama on yleensa askartelua, joka liittyy luettuun kirjallisuuteen. Esimerkiksi kirjallisuudessa on meneillaan juuri satujakso, joten taman tyopisteen tehtavat ovat olleet mm. keppinukkejen ja juonikartan tekoa. Muita tyopisteita ovat Leap Frogilla pelaaminen, sanojen askartelu, sanojen kirjoittaminen, lukulautailu, luomispiste, miten piirran...-piste jne. - naita vaihdellaan parin viikon valein. 

Lisaksi paivaan mahtuu riitojen selvittelya, koulun saantojen tankkaamista, lasten tarinointia ja paljon paljon haleja (mika flunssakautena on sitten aarimmaisen kiva juttu - nyt pari viikkoa mennyt sairastaessa ja siita toipuessa).

Ystavanpaivan kunniaksi normaalit tyopisteet vaihdettiin teeman mukaisiksi, ja paivaan kuului rakkausjuoman valmistaminen, korttien jakoa, ikkunakoristeen tekeminen, paahinen teko ja koristelu jne. Paiva oli melkoista hulinaa, onneksi muita suuria juhlia ei enaa ole tulossa (Halloween ja joulu ovat olleet vastaavat kaaospaivat), mita nyt paasiaisena varmaan egghunt tulee jarjestaa.

Lumipaivia on tyorupeamalle mahtunut kolme. Kaksi oli "Snowmageddonin" aikaan, kun lumimyrsky oli median mukaan pahimpia aikoihin (vain kotipihan lumitoita tehdessa se tuntui silta, muuten ihan kelvolliset olosuhteet); kolmas paiva sattui talle paivaa. Tosin meikalainen ei sijaisena saa automaattisia soittoja koulun peruuntumisesta, ja nyt kun ei ollut lumimyrskya, niin en osannut ajatella, etta koulu olisi suljettuna jaisten teiden vuoksi. Meikalainen vaan lahti aamulla tohinalla toihin, kun kerrankin saa pitaa farkkuja! Ajelin koulun pihaan, ja ihmettelin, missa kaikki ovat, kun autoja ei etuparkkiksella ollut. Sisalle kavellessani hammastyin oikein kunnolla, silla toimisto oli pimeana ja lukittu! (Vielakaan en hoksannut, etta koulu on varmaan peruttu...) Jatkoin matkaani kohti luokkahuonettani, kunnes vastaan tuli talonmies, joka ilmoitti, etta koulu on talta paivaa peruttu. Mikas siina, tulipahan luokkaa jarjesteltya ja todistuksia naputeltua koneelle.

Mitaan muuta ei nyt tule juuri mieleen, kyselkaa ja koetan vastata parhaani mukaan :)
****

Tuhannet kiitokset siskolle Suomeen, namilahetys saapui juuri sopivasti viikonlopuksi (tai siis taksi paivaksi) <3