Tänään hyppäsin aamulla lähijunaan kohti Helsinkiä. Ensimmäisenä tehtävänä oli suunnistaa Eiraan, Helsinki-tuntemus meikäläisellä täysi 0. Mukana oli Enirosta tulostettu kartta ja löysinkin perille hyvissä ajoin, n. 40 minuuttia ennen sovittua aikaa :D. Rakennus oli todella kaunis, rakennettu joskus ammoisina aikoina ja säilytetty parhaan mukaan sellaisenaan tähän päivään saakka. Odottelu eri paikoissa meni siihen, kun vain katseli ympärilleen ja ihmetteli, kuinka kaunista jälkeä sitä onkaan aikoinaan osattu tehdä!

(Ihan ensimmäiseksi tähän puolustus blondille käytökselleni tämän päivän aikana: kammoan kaikenlaisia lääkärikäyntejä, ja tieto verikokeista yms. saa kaiken aivotoimintani lakkaamaan tyystin.) Eteisessä tuli vastaan tietokone, jonka avulla ilmoittauduttiin vastaanotolle. Ohjeiden mukaisesti laitoin kiltisti Kela-korttini lukijaan ja kone ilmoitti virheen, jonka vuoksi ohjelma on suljettava. Nolona jatkoin vastaanotto/kassa-tiskille, ja ilmoitin saaneni heidän koneensa jumiin. Nainen ystävällisesti hymyillen selvitti, että kone ei voi lukea minun korttiani, sillä en ole täyttänyt tietosuojakaavaketta. Täytin sitten tuon kaavakkeen ja ilmoittautuminenkin saatiin hoidettua. Minun lääkärini huone oli kolmannessa kerroksessa, eli kipusin rappuset sinne - kerrokset oli aivan ihania "puolikkaita" kerroksia, eli vaikka tunnin aikana kuljinkin kerroksesta toiseen, ei rappuja paljon tähän matkalle mahtunut.

Lääkäreitä on siis Suomessa (ja kaikki Helsingissä) kolme, jotka saavat tämän viisumitarkastuksen tehdä. Tällainen perusteellinen tarkastus vaaditaan vain green cardin ja pysyvän oleskeluluvan hakijoilta. Minun lääkärini oli herttainen suomenruotsalainen vanhanajan herrasmies, joka teititteli minua ja puhui ihanasti kirjakieltä. Kuulo oli hänellä jo hiukan heikompi ja suurennuslasi apuna pientä pränttiä lukiessa.  "Nyt minun pitää kysyä teiltä arkaluontoinen kysymys: Oletteko raskaana?" Juu, ei todellakaan tehty sitä yhtä tutkimusta, kunhan  kysyi, että onko kaikki kunnossa :)
Rokotukset oli muuten kunnossa, mutta polio oli mennyt vanhaksi (luulin, ettei sitä tarvitse uusia aikuisiällä?), ja lääkäri sanoi, että vastaanotossa hoitavat tuon rokotusasian. Lääkärin täytyi täyttää  sellainen  n. 6-sivuinen paperi englanniksi minun terveydentilaani koskien. Tähän paperiin, samoin kuin röntgen- ja laboratoriolähetteeseen laitettiin minun valokuvani lääkärin leimalla ja omalla allekirjoituksellani varustettuna. Lähetteiden kanssa lähdin pohjakerrokseen labraan, ja perillä huomasin jättäneeni takkini yläkertaan. Keuhkoröntgen oli ensin, sitten kipaisin takkini ylhäältä ja pääsinkin heti sen jälkeen verikokeeseen. Verikokeissa tsekataan hiv ja kuppa, sekä kirjoitetaan näistä tuloksista vaadittavat todistukset. Koska valokuvasta otettu mustavalkokopio oli huonolaatuinen, tuli minun sotulla varmistaa olevani oikea henkilö - se alkuperäinen paperi oli kyllä myös hoitajan kädessä. Labrasta sitten taas takin unohdettuani kassalle/vastaanottoon, jossa maksoin tämän päivän visiitin, ja samalla sen poliorokotuksen, jonka saisin hetkisen odotettuani. Vierailu tuossa sairaalassa maksoi 339e.

Kiva hoitajanainen laittoi minulle tuon poliopäivityksen ja lupasi kirjoittaa minulle kansainvälisen rokotuskortin, sillä tuolla 80-luvulla saadulla suomenkielisellä terveyskortilla ei juuri mitään ulkomailla tee. Tuon uuden kortin saan samalla, kun haastattelupäivänä käyn hakemassa lääkäristä nuo paperit mukaani, niitä en saakaan hakea aiemmin.

Kello oli vasta reilu 11, joten päätin kuluttaa aikaani hieman Helsingissä. Käväisin syömässä ja ajattelin, että jälkkärikahvit kävisin nauttimassa Kauppatorilla. Torin laidalle päästyäni mietin pysähdynkö pankkiautomaatille, mutta totesin mielessäni, että minullahan oli kolikoita lompakossa, niillä saan varmasti sen kahvin. Valkkasin paikan huolella ja tilasin reteästi kahvin ja munkkipossun, 4 euroa. Mutta kun ei minulla ole rahaa! *nolostus* Miesmyyjä totesi rauhallisesti, että nauti kahvi ja possu, rahaa saa sen jälkeen pankkiautomaatista tai maksat joku toinen kerta. Eipä noista kovin ehtinyt nauttia, vetäisin molemmat kurkusta alas vauhdilla, jotta sain lähteä hakemaan sitä rahaa!
Nolona kävin sitten maksamassa sen 4 euroa. No, tulipahan tuokin koettua, menkööt tuon lääkärireissun jälkijärkytykseen. Kiitoksia vaan ihanille myyjille luottamuksesta ja joustavuudesta; kiiressä ehdin huomaamaan kyllä, että hotkimani munkkipossu oli mielettömän hyvää!

KLM:ää olen yrittänyt lähestyä selvittääkseni, saavatko Einsteinin kaksoset (N&N) matkustaa samassa boksissa, sillä Seinäjoella olisi nyt Mustissa ja Mirrissä ale, joten lentoboksit kannattaisi ostaa nyt. Vastausta odotellessa... Nyt siis takaisin Pohjanmaalle juhannuksen viettoon, sitten taas takaisin tänne ja heti heinäkuun alussa tuo toinen Helsingin reissu. Sitten taas Pohjanmaalle ja äidin kanssa lomareissu Latviaan. Missähän välissä sitä rupeaisi järjestelemään tätä kämppää ja hankkiutumaan tavaroista eroon?