Kouluissa alkoi tanaan paasiais-/kevatloma, Akatemiassa oppilaat palaavat kouluun vasta 13.pva! Monet perheet hyodyntavat pitkan loman ja lahtevat reissuun - lampimat etelavaltiot tuntuvat olevan in, Florida eritoten. Itse en lampimia ilmoja lahtisi Floridasta etsimaan, taalla oleva +26C riittaa minulle vallan mainiosti :)

Akatemian ja Suomi-koulun lomajakson mina hyodynnan opiskelemalla (lomareissu kun on jo tiedossa kesaksi). Akatemista olen saanut lainaksi vinon pinon Michiganin ja Yhdysvaltojen historiaa seka nykypaivaa kasittelevia social studiesin oppikirjoja. Opepatevyystesti on huhtikuun puolen valin tietamilla, ja sita ajatellen lueskelen noita kirjoja lapi. Historiasta olen aina pitanyt oppiaineena, mielenkiintoisia aihepiireja on niin paljon. Nyt en lue maailmanhistoriaa, mutta onneksi tahan alueeseen kuuluu osa historian suosikkiaiheistani: Yhdysvaltain sisallissota, Etela ja Pohjoinen. Ehkapa parasta mahdollista oppimateriaalia eivat ole
Tuulen viemaa ja Jaettu maa, mutta jotain niistakin on oppinut kun ne on useamman kerran lapi katsonut. Jaettu maa -sarjan kaudet lainattiin aidin kanssa kirjastosta ja katseltiin kaikki kolme kautta dvd:ilta lapi viime vuonna. Kiehtovaa, samoin on kiinnostavaa lukea Amerikan alkuperaiskansoista, se kun on yksi aihepiiri, jota ei juurikaan Suomessa historian/maantieteen opinnoissa kasitella. Social studiesiin preppaaminen ei tunnu pahalta, mutta voi apua tuota matematiikkaa! Plaah! Osa testiin tulevasta matikasta on sellaista, jota en ole edes lukion lyhyessa matikkassa ikina kuunaan laskenut, ja tuo lukion lyhyt matikka taitaa olla edistyneinta ikina opiskelemaani laskentoa. Etta talta pohjalta on hyva lahtea... (ja kuinkahan monta kertaa olen tata jo taalla blogissakin valittanut?)

****
Paivan pikkujuttu: hyodynsin ensimmaista kertaa Akatemiassa dress down -paivan = $1 hintaan saa laittaa jalkaan farkut ja pukeutua muutenkin epamuodollisemmin kuin tavallisena paivana. Hupaisaa, mika vaikutus tuolla epamuodollisella pukeutumisella ja vapaina olevilla hiuksilla oli! Kaikki normiluokkieni opettajat ja oppilaat kommentoivat ja kehuivat olemustani koko paivan ajan :D Janna juttu, kuinka taalla jo eskari-iasta (5v.) lahtien lapset oppivat sanomaan ja vastaanottamaan kohteliaisuuksia. Opettavaista talle jorolle etelapohjalaiselle! Jos joku kehuu esim. jotain vaatettani, yritan muistaa sanoa kiitos tms., sen perinteisen "tama on jo x vuotta vanha, kaapin pohjalta loysin" sijaan.

Toinen mielenkiintoinen kulttuuriero lasten kanssa tyoskennellessa on tunteiden osoittaminen. Lapset halailevat minua luokassa ja kaytavilla, kulkevat kasi kadessa kanssani jne. Nama viela menevat - tasta maasta kun on kyse, niin hieman pelottaa koska joku sanoo jotakin... Mutta tama ongelma: "I love you Mrs. Se ja se!" Vastaan tahan "Kiitos", mutta se tuntuu hammentavan lapsia (koska he odottavat vastaukseksi "I love you too"?). Mita tuohon siis pitaisi kohteliaasti vastata?

Kohteliaisuus ja hyvat tavat ovat kovassa kunniassa. Luokissa oppilaat kiittavat minua joka kerta avustani, kaytavilla ja pihalla minua tervehtivat kaikki (suosikkitervehdykseni on "I know you! Finland!" :D ) Itse en valttamatta muista aina ja joka kerta oikealla hetkella sanoa please tai excuse me, mutta nykyaan huomattavasti paremmin kuin alkuaikoina tanne juuri muutettuani. Seuraavaksi pitanee opetella hillitsemaan kielenkayttoa, silla lapset kauhistuvat jos kirjan tarinaa lukiessa lukee aaneen sanan stupid tai dumb - uskokaa pois, kokeiltu on ;)