Eilen illalla istahdettiin miehen kanssa television aareen katsomaan uusinta Simpsonien jaksoa, mainostettiinhan Ilta-Sanomissa uutta henkilohahmoa, joka tuli sarjaan mukaan eilen. Simpsonien jalkeen illan ohjelma jatkuu Cleveland Show:lla ja Family Guy:lla, jotka saivat minut miettimaan tata ihmeellista kulttuuria, jossa nyt elan. Nama kaksi animaatio-ohjelmaa alkavat varoituksella vakivallasta, sopimattomasta kielenkaytosta, seksistisesta sisallosta jne. - ja animaatioita kun ovat, niin niidenhan taytyy olla ihan harmittomia ja lahetysaika on siksi ennen kello kymmenta?

Jokin aika sitten Ilta-Sanomat uutisoi Kalifornian yhdessa koulussa syntyneesta tietosanakirjakohusta. Peruskouluikainen lapsi oli loytanyt tietosanakirjaa (en muista oliko oikea kirja vaiko nettikirja) selatessaan sanat "oral sex" ja maaritelman talle. Tastako vanhemmat olivat tuohtuneet, ja kyseiset kirjat piti poistaa kaytosta. Koululautakunta teki ensin paatoksen, etta kaikki kirjan sanat tulee kayda lapi, jotta nahdaan, voidaanko kirjoja kayttaa opetuksessa. Koska sanoja oli kuitenkin kirjassa niin paljon, tehtiin koulussa uusi paatos: vanhemmilta lupa niille oppilaille, jotka saavat kirjoja kayttaa...

Itse olen ollut kakkosluokan tunnilla, jolla lasten piti etsia annetuille sanoille maaritelmat sanakirjasta. Eras poika tormasi kirjaa selatessaan tikarin kuvaan, ja kauhistui, miten koulussa voi olla kirja, jossa on "paha kuva". Opettaja ei tata kuullut, vaan kuinka ollakaan paikalla sattui olemaan eras ronskimpi suomalainen. Pojan kanssa kaytiin sitten keskustelu siita, etta tietosanakirja selittaa erilaisia sanoja, ja joskus selityksen selventamiseksi saattaa kirjassa olla kuvakin. Tikarin kuva ei ole tietosanakirjassa kielletty, vaikka tera'aseet ovatkin koulussa ankarasti kiellettyja. 

Ekaluokissa oli pari viikkoa sitten opeteltavien sanojen joukossa "health", ja voi kauhistuksen kanahakki: tuo sana kuulosti yhden tyton mielesta ihan liikaa samalta kuin eras paha sana! Taman tilanteen onneksi selvitti luokan oma opettaja :D

PItaisiko Suomessa Aleksis Kiven paivana sensuroida "Seitseman miehen voima"-laulun "syntinen, saatana, kurja"? Mina ketale olen sen aikoinani lasten kanssa laulanut ihan alkuperaisilla sanoilla. Enta koulun uskontotunnilla? Saako siella sanoa "pahan sanan", kun puhutaan taivaasta ja siita pahasta paikasta ;) ?

Tallaisia talla kertaa pohdiskelee tama paatunut suomalainen.