Nyt on lähes kaikki tarvittava kasassa, jotta voin lähettää paperit eteenpäin. Oikeusrekisterikeskukselta on rikosrekisteriote, maistraatista englanninkielinen ote väestörekisteristä (onko sama kuin virkatodistus?), kaavake DS-230 kaikki neljä sivua täytetty ja passikuvat otettu. Passikuvat saan käydä hakemassa maanantaina, sillä kuten jo aiemmin kirjoitin, eivät ole ihan simppeli juttu. Kävin eri kuvaajalla kuin viimeksi ja tämä henkilö tuntui tietävän vaatimukset 5x5cm:n kuvakoosta lähtien. Maanantaina listalla myös käynti poliisilaitoksella, josko suostuisivat ottamaan minulle virallisen kopion passin henkilötietosivusta, joka täytyy siis lähettää muiden papereiden mukana.

Viime päivien aikana olen kirjoitellut ahkerasti sähköpostia meidän asianajajamme kanssa, jotta tietäisin, mitä erinäisiin kaavakkeen kysymyksiin olisi tarkoitus vastata. Olen myös käynyt papereitani läpi: vanhoja työtodistuksia, koulutodistuksia, vuokrasopimuksia jne. Kaavakkeeseen täytyy kirjoittaa mm. kaikki työpaikat viimeisen kymmenen vuoden ajalta; asuinpaikat siitä lähtien, kun olen täyttänyt 16v. sekä kaikki ammatillinen koulutus (johon lasketaan kuuluvaksi myös lukio, sitä en olisi tiennyt - luulin lukiota yleissivistäväksi koulutukseksi, en ammatilliseksi). Tokihan monia asioita muistaa ilman tarkistamistakin, mutta tarkat ajat, mistä mihin asuit siinä ja siinä osoitteessa, tai missä kuussa aloitit kesätyön kymmenen vuotta sitten ei ollut itsellä ihan kirkkaana mielessä. Samalla papereitani selaillessani hoksasin, että olen muistanut graduni arvosanan väärin jo useamman vuoden ajan :) Toki tuota eivät kaavakkeessa kysyneet, mutta kunhan tein moisen huomion.

Kaavakkeen kyllä/ei-kysymykset laittavat miettimään. Rastia ruutuun "Ei"-kohtaan tietenkin, koska suunnitelmissa ei ole ryhtyä prostituoiduksi saati sitten toimia lääkärinä ilman asianmukaista lupaa, eikä minulla ole kytköksiä Toisen Maailmansodan aikaiseen Saksaan tai haitilaisten sortoon. En myöskään ole aikeissa moniavioitua, eikä minulla ole lasta, jonka huoltajuus on määrätty amerikkalaiselle puolisolleni. Lista väittämiä on ihan laidasta laitaan. Jos joskus matkustatte Valtoihin Visa Waiver -ohjelman suojissa (viisumivapaus 3kk), tutustutte osaan noista väittämistä lentokoneessa täytettävässä vihreässä kaavakkeessa. Jo silloin ja nyt entistä voimaakkaammin ihmettelen, kuka ikinä noihin vastaisi "Kyllä"? Maa, jossa suhtaudutaan kuitenkin melkoisella epäluulolla uusiin tulokkaisiin, luottaa ihmisten rehellisyyteen? Jos henkilö, jolla on rikollinen tausta, saapuu maahan, hän kiltisti laittaa rastin ruutuun oikealle kohdalle?

Tässä samalla pääsen tutustumaan amerikkalaiseen verotukseen sivustaseuraajan roolissa. Mies kävi kirjanpitäjän juttusilla veroista. Voi apua, miten kaikki voikin kuulostaa niin sekavalta ja monimutkaiselta?! Luojalle kiitos Verotoimiston esitäytetystä veroilmoituksesta ja täsmällisestä toiminnasta. Noh, katsellaan taas muutama päivä eteenpäin, josko tässä viisastuisi tuon sponsorini kanssa tilanteesta. Elämä on melko mielenkiintoista, kun sitä oikeasti elää päivän kerrallaan eteenpäin, ilman että voi tehdä mitään suunnitelmia muutaman kuukauden päähän. Sitä elää elämää yhdestä välietapista toiseen ja maalin sijainnista ei ole vielä tässä vaiheessa tietoa - reittisuunnitelmia saa olla varalla monta, sillä koskaan ei tiedä, mihin suuntaan käännytään seuraavaksi. Ei voi sanoa, että olisi tylsää ;)