(Lea ja Katja: anteeksi,tässä pätkässä ei ole foneettisesta oikeinkirjoituksesta tietoakaan, julmaa fonetiikan väärinkäyttöä.)

Tulipa mieleen sähköpostia lukiessani tällainen pohdintakysymys teille: onko teille väliä, miten ihmiset (ulkomaalaiset) nimenne lausuvat?

Minulle on suotu näinkin harvinainen nimi kuin Hanna. Täällähän siitä tulee heti jokaisen suussa Hannah [Häna] . Esitellessäni itseni käytän aina supisuomalaista muotoa [Hanna], joka ei näytä sopivan amerikkalaisen suuhun laisinkaan. Enpä ole jaksanut siitä sen suurempaa meteliä kuitenkaan pitää, ymmärrän kyllä koska minua puhutellaan (jos ihan nimeltä kutsutaan eikä rouvitella yms.) Kuitenkin mieheni ja kälyni ovat korjaamassa ihmisiä nimeni lausumisesta, koska kokevat väärän lausumisen loukkaavana? He korjaavat nimen olevan [Hana], joka on siis tavallaan väärin sekin?

Bunco-illassa tapasin uuden naisen, joka ei ollut tammikuulla paikalla. Hän lausui nimeni amerikkalaisittain, jolloin Leslie oli heti korjaamassa. Hän kuunteli ystävällisesti, jonka jälkeen totesi, että aikoo jatkossakin lausua nimeni [Häna], jollei minulla ole mitään sitä vastaan? Leslien kysymys oli, että eikö sinua häiritsisi, jos Hanna lausuisi nimesi [Aimee] (miksi häntä noin kutsuisin, minähän sanoisin [Amy]), johon Amy totesi, että minä saan kutsua häntä ihan miten vaan. (Tarkennus tähän, koska mies sai hepulin tämän kerrottuani; keskustelu käytiin ihan iloisesti vitsaillen, ei mitenkään ilkeästi).

Kärpäsestä härkänen minun mielestäni, vai pitääkö ulkomaalaisten mielestänne osata ääntää teidän nimenne oikein? Minä en ainakaan osaa kirjoittaa nimiä oikein, yhdellä ääntötavalla kun voi olla melkoisen monta kirjoitusasua.

****

Sää on ollut tähän saakka ihan keväinen ja kohtalaisen lämmin, vaikka sinne +20 C ei ole enää mittari kivunnut sen yhden päivän jälkeen. Nyt sitten ulkosalla sataa lunta :( Vasta alkoi nurmikkokin vihertää sen ruskeankellertävän sijaan. Lämpötilan pitäisi kyllä pysyä alkavalla viikolla plussan puolella, joten ei tuo lumi varmaan maahan enää jää.

****

Istuttamani kasvit koettavat ottaa uskaliaan askeleen tähän maailmaan mullan suojasta, oregano on jo yllättävän hyvällä alulla ja kirsikkatomaatillekin on tullut pikkuriikkinen alku. Kuinka kauan kestävät, ennen kuin kuihtuvat veden puutteeseen tai mätänevät liikaan kasteluun? Mies haaveilee kasvimaasta takapihalle, onnea vaan sille yrityksille. Niillä kasvi-paroilla on paljon vastassaan: meikäläisen viherpeukalo, Aino, toukat ja myyrät - varmaan linnut ja jäniksetkin haluaisivat osansa kasvien hoidosta.